Vintage .. un cuvant la moda .. destul de des intalnit . Ce inseamna de fapt ? Initial termenul vintage era legat de regula de anul in care un anumit vin sau ulei era imbuteliat. Pe urma semnificatia lui s-a largit si a cuprins intai masinile care aveau cel putin 50 de ani , apoi hainele si restul . Pana la urma specialistii au ajuns la un consens: reprezinta vintage orice produs care apartine perioadei 1920-1960.
Ca urmare .. si reteta pe care o voi scrie se incadreaza perfect in termen .. fiind o reteta veche .. anul realizarii ei fiind 1946.
In retetele din ultimii ani intalnim combinatii din multe uleiuri si unturi . A devenit o obisnuinta ca un sapun sa fie cu atat mai apreciat cu cat contine mai multe ingrediente . Nu este un lucru rau .. dar dupa parerea mea se greseste destul de tare in sensul ca alegerea uleiurilor se face de multe ori fara a se gandi cat de compatibile sunt sau cat de indicate unui anumit tip de ten .
Si se uita un lucru deosebit de important: calitatile plantelor. Plantele, dupa mine , sunt ingredientul cheie in realizarea unui sapun de calitate . Un singur ulei .. infuzat cu plantele potrivite .. poate duce la obtinerea unui sapun mult superior calitativ altora in care se folosesc n uleiuri combinate aiurea.
Sa nu uitam ca renumitele sapunuri de Alep, de Castilla , de Marsilia ..au in compozitia originala un singur ulei : uleiul de masline extravirgin.
Respectand aceasta idee , am realizat o gana de sapunuri "vintage" care au ca baza uleiul de masline extravirgin infuzat cu diferite plante .
Azi o sa scriu reteta unuia dintre ele , o reteta dupa cum am spus veche , a carei realizare tine de infuzarea la rece facuta corect.
Aveti nevoie de
- 1 litru ulei de masline extravirgin impartit astfel : 500 de ml infuzat cu petale de trandafiri
500 de ml infuzat cu boabe de cafea
Bun.. cafeaua neaparat va fi bio .. boabe verzi .. prajite de voi ..si puse in ulei la infuzat . Banuiesc ca orice sapunar stie ca infuzarea la rece este de durata .. in jur de 30 de zile ..dar este si cea mai sanatoasa forma de infuzare
- 125 de grame de soda caustica
- 280 de grame de apa de trandafiri (gasiti reteta pe blog )
- 200 de grame de ciocolata bio neagra
Avem ingredientele .. incepem prin a topi 100 de grame de ciocolata pe care o amestecam cu apa de trandafiri .. in acest amestec (care stiu ca vi se pare ciudat dar reusita sapunului depinde de a-mi respecta spusele ) se dizolva soda .
Se aduc ambele compozitii ..uleiul si amestecul cu soda la aproximativ 40 de grade si se amesteca pana ajungem la "trace" . Intre timp topim si restul de ciocolata ..il racim .. si in momentul in care am obtinut "trace" il adaugam .
Si ..gata :)) .. Pare usor ..nu? Si chiar este usor daca uleiul este infuzat corect si daca urmati pasii exact asa cum i-am scris.
Mai departe ..puteti spre exemplu ,daca vreti , sa-i adaugati o lingurita de cafea din boabele macinate ..sa realizati o parte mai exfolianta .. totul depinde de imaginatie .
Mare atentie .. temperatura compozitiilor sa fie egala !!!
Ce forma i-am dat eu .. o sa vedeti maine ..